O mletí kávy

Po pravdě řečeno, určení správné hrubosti mletí kávy je jako vytváření uměleckého díla. Každé zrno má totiž svou vlastní povahu a potenciál. Nesprávným mletím můžete zrnům uškodit a káva vám pak nebude chutnat. Není to ale zase taková věda. Pro začátek stačí znát jen pár jednoduchých pravidel.


Pokud si koupíte kávu méně upraženou, tedy světle pražená zrna, doporučuje se o něco jemnější mletí. Při jemném mletí docílíte toho, že se pomaleji uvolňují chutě a aroma charakteristické pro méně upražená zrnka. Naopak, u tmavě pražených zrn je vhodné volit hrubší mletí. Urychlí se tak extrakce a získáte plnou chuť a aroma, které jsou pro intenzivněji praženou kávu typická.

Zároveň, hrubost mletí ovlivňuje chuť vaší kávy. Jemnější mletí obvykle zesílí hořkost a intenzitu nápoje, zatímco hrubší mletí může zdůraznit jemnější a ovocnější tóny. Experimentujte s různými hrubostmi mletí, abyste našli tu, která nejlépe vyhovuje vašim preferencím a povaze konkrétních zrn.

Vždy je ale důležité vycházet ze způsobu přípravy kávy. Základní doporučení pro správné nastavení kávovaru a někdy i moje osobní tipy na přípravu najdete u každé naší kávy. Je pro mě důležité, aby TO Kafe chutnalo právě vám, a proto se snažím být vám parťákem při přípravě. Klidně se ptejte.